Wednesday, 4 July 2012

tepung aiskrim coklat cip & cookies



Cara menggunakan tepung aiskrim:
Bahan tambahan diperlukan:
1 biji telor
½ tin susu pekat manis
1 ½ tin air suam (sukat guna tin susu pekat manis tadi )

Alat yg diperlukan:
Mixer (Mesin Putar Kek)
*Jangan gune blender *

Caranya:

a)       Masukkan bahan A, masukkan 1 biji telor , ½ tin susu pekat manis dan 1 ½ tin air suam kedalam mixer. 

b)      Putar  hingga kembang selama 5minit-8minit , guna (high speed). kemudian masukkan bahan B dan putar lagi sehingga 10minit  sehingga kembang & gebu.

c)       Masukkan kedalam peti ais.biarkan separuh beku, (2 jam). keluarkan dan putar 10 minit lagi, guna (high speed).

d)       masukkan semula kedalam peti ais biarkan 45minit, keluarkan dan putarkan 5minit saja.  letakkan kedalam bekas yg sesuai dan taburkan bahan c dan pecah2 kan gaul rata.

e)       Masukkan kedalam peti ais dan biarkan semalaman. Esoknya,  hidangkan.

f)       Ketika untuk hidangan didalam cawan,  susun bahan C, sebanyak  2keping di tepi cawan   supaya bertambah menarik.

1 pek tepung aiskrim boleh dapat 2 bekas besar aiskrim & 1 bekas kecil. boleh dapat 60-70 scoop.


Weight : 300gm

No comments:

Post a Comment