
Cara menggunakan tepung aiskrim:
Bahan tambahan diperlukan:
1 biji telor
½ tin susu pekat manis
1 ½ tin air suam (sukat guna tin
susu pekat manis tadi )
Alat yg diperlukan:
Mixer (Mesin Putar Kek)
*Jangan gune blender *
Caranya:
a)
Masukkan bahan A, masukkan 1 biji
telor , ½ tin susu pekat manis dan 1 ½ tin air suam kedalam mixer.
b)
Putar hingga kembang selama 5minit-8minit , guna (high speed). kemudian masukkan
bahan B dan putar lagi sehingga 10minit sehingga kembang & gebu.
c)
Masukkan
kedalam peti ais.biarkan separuh beku, (2 jam). keluarkan dan putar 10 minit
lagi, guna (high speed).
d)
masukkan semula kedalam peti ais biarkan 45minit,
keluarkan dan putarkan 5minit saja. letakkan kedalam bekas yg sesuai dan taburkan
bahan c dan pecah2 kan gaul rata.
e)
Masukkan kedalam peti ais dan
biarkan semalaman. Esoknya, hidangkan.
f) untuk sos ganache, masukkan bahan c (serbuk koko) bersama 4 sudu besar air dan 2 sudu susu pekat manis, kacau rata dan angkat, sejukkan seketika dan tuangkan keatas aiskrim tadi
Weight : 300gm
Bahan B tu ape ye bahannye? Bahan C?
ReplyDelete